Cash blijft courant betaalmiddel in horeca, kleinhandel en de wekelijkse markt

Posted on 2024/03/22

Op de wekelijkse markt, in de horeca, bij de bakker, slager of groentewinkel, blijft cash voor de Belgen een populair betaalmiddel. Dat blijkt uit de cashbarometer[1], een studie van IPSOS bij 1300 ondervraagden. Tegen eind 2025 zullen op 970 locaties CASH-punten komen, waar klanten van elke bank geld kunnen afhalen. In meer dan de helft van die CASH-punten kan je ook geld storten. “Omdat cash geld een blijver is als betaalmiddel, willen we met CASH de Belgische consument blijvend toegang verschaffen tot cash geld, daar waar ze cash geld nodig hebben,” zegt Jeroen Ghysel, CEO van de CASH-punten. 

Cash als betaalmiddel

Betalen met kaart is in ons land al jarenlang het populairste betaalmiddel. Dat wordt bevestigd in dit onderzoek. Maar cash blijft wel op de tweede plaats staan als favoriete betaalmiddel van de Belg. 78% van de ondervraagden betaalde afgelopen jaar minstens 1x met cash geld. Dat percentage loopt op tot 86% bij ondervraagden van 65 jaar of ouder.  

1 op 3 doet wekelijks een aankoop met cash geld. Bij ondervraagden vanaf 45 jaar is dat zelfs meer dan 40%. De top-3 van plaatsen waar met cash geld betaald wordt, bestaat uit horeca (54%), kleinhandel (bakker, slager en supermarkt) (51%) en de wekelijkse markt (51%). In meer dan de helft van de gevallen (52%) betalen we met een briefje van 20 euro. Het blijft ook een ruim aanvaard betaalmiddel: slechts 1 op 5 Belgen kon op een gegeven moment niet met cash geld betalen toen ze dat vroegen. De redenen die hiervoor werden opgegeven, waren modernisering (25%), veiligheid (23%) of efficiëntie (18%). 

Cash afhalen bij de dichtstbijzijnde automaat

We halen bij voorkeur cash af aan een automaat in de buurt. Die nabijheid (68%) is belangrijker voor de keuze van een geldautomaat dan bijvoorbeeld het merk van de bank (34%) of veiligheidsgevoel (15%). Mensen geven aan het vaakst cash af te halen in een CASH-punt (22%), gevolgd door BNP Paribas Fortis (13%), Belfius (12%), KBC (9%), een supermarkt (8%) en ING (7%). 

72% van de Belgen heeft op elk moment cash geld op zak. In net iets meer dan de helft van de gevallen (51%) is dat een bedrag tussen de € 1 en € 50. Ook hier zien we eenzelfde trend dat mensen van 55 jaar en ouder (81%) nog net iets vaker aangeven cash geld op zak te hebben dan wie jonger is (62%). 84% van de ondervraagden die cash bijheeft, heeft ook kleingeld op zak. De helft van de Belgen houdt wat cash geld bij zich thuis aan.

Cash is een blijver

3 op 4 van de ondervraagden vindt het belangrijk dat cash als betaalmiddel blijft bestaan. Vooral om te gebruiken als betaalmiddel in de winkel (50%), op de markt (48%) en als geschenk (46%). Maar cash heeft ook nadelen. We vinden het weinig veilig om cash op zak te hebben (48%) en vinden kleingeld in de broekzak gewoon vervelend (41%). 

Opvallend is wel dat 6 op de 10 ondervraagden denkt dat het algemeen cashgebruik in de toekomst zal dalen en 2 op de 10 verwacht zelfs dat cash finaal zal verdwijnen als betaalmiddel. Gevraagd naar persoonlijk gebruik, is de Belg toch voorzichtiger. 4 op de 10 denkt dat ze zelf minder cash zal gebruiken in de toekomst en amper 1 op 10 denkt dat ze in de toekomst niet langer zal betalen met cash geld. 

Cash nodig, vind CASH

De studie van IPSOS toont aan dat Belgen cash geld als waardevol betaalmiddel blijven beschouwen, naast het betalen met kaart. Toch is er de algemene verwachting dat betalen met cash in de toekomst verder zal blijven afnemen. “In die context willen we een netwerk van CASH-punten aanbieden zodat waar de consument die cash nodig heeft, op een vlotte manier cash geld kan afhalen,” zegt Jeroen Ghysel. “We bouwen daarom aan een netwerk van 970 CASH-punten met meer dan 2500 cashautomaten, dat tegen eind 2025 klaar zal zijn.”

Je ziet steeds vaker een CASH-punt in het straatbeeld verschijnen. Er zijn er al 423 actief. Elke werkdag komt er een bij. Vind alle locaties van al actieve en geplande CASH-punten op onze CASH-locator op cash.be 

1De studie van IPSOS werd uitgevoerd begin 2024 bij 1300 inwoners op vraag van Batopin, beheerder van de CASH-punten. Deelnemers werden zowel online als telefonisch bevraagd. Op die manier hebben we niet alleen digitale maar ook niet-digitale inwoners kunnen bevragen. Met de cashbarometer wil CASH het gebruik, maar ook de perceptie tegenover cash als betaalmiddel jaarlijks in kaart brengen en opvolgen.

Afbeelding
Cash illustration

Andere persberichten

Helft van alle voorziene CASH-automaten al open voor publiek

19/06/2024

Vandaag opent in Bevekom een nieuw CASH-punt waar iedereen cash geld kan afhalen, ongeacht bij welke bank je klant bent. Op zich niet zo speciaal, want alleen al in 2024 openden reeds 90 nieuwe CASH-punten. Maar het nieuwe CASH-punt in Bevekom herbergt wel de 1.250e CASH-automaat van het hele CASH-netwerk. En daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt, want intussen is zo de helft van alle 2.500 voorziene CASH-automaten open voor publiek.

Van bankkantoor naar CASH-punt: hoe maak je de switch?

26/04/2024

Meer CASH-punten in het straatbeeld betekent ook dat er elders geldautomaten verdwijnen. Zo maak je makkelijk de switch.

Nieuwe CASH-punten deze week

22/03/2024

Nieuwe CASH-punten deze week

Nieuwe CASH-punten deze week

07/03/2024

Nieuwe CASH-punten deze week

4 op 10 kreeg cash geld als eindejaarsgeschenk

07/03/2024

4 op 10 kreeg cash geld als eindejaarsgeschenk

Nieuwe CASH-punten deze week

22/02/2024

Nieuwe CASH-punten deze week

Vind zelf de CASH-punten met 5 en 100 euro

30/01/2024

Vind zelf de CASH-punten met 5 en 100 euro

Nieuwe CASH-punten deze week

30/01/2024

Nieuwe CASH-punten deze week