70 extra CASH-punten zorgen voor nog betere toegang tot cash
Posted on 2025/03/25
Met de afsluiting van het onderzoek van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), zet de uitrol van het netwerk van CASH-punten stilaan haar eindsprint in. Er komen nog eens 70 extra CASH-punten bij, wat het totaal op 1040 verschillende locaties zal brengen waar consumenten, ongeacht bij welke bank ze klant zijn, cash geld zullen kunnen afhalen. “Het netwerk van CASH-punten biedt iedereen toegang tot cash in zijn nabijheid, zowel in de stad als op het platteland,” zegt CEO Jeroen Ghysel.
Eind 2024 waren er 580 CASH-punten operationeel. Het CASH-merk wordt zo stilaan een vaste waarde in het Belgische straatbeeld. “Met 200 nieuwe CASH-punten in 2024 hebben we woord gehouden om aan een hard tempo nieuwe locaties te openen,” aldus Jeroen Ghysel. Intussen zijn er 620 CASH-punten open en werd voor nog eens 200 bijkomende CASH-punten een huurcontract getekend. In 2026 zullen in totaal 1040 CASH-punten operationeel zijn.
Eerder was aangekondigd dat het CASH-netwerk uit 970 locaties zou bestaan. Er komen dus 70 CASH-punten meer dan was voorzien. Jeroen Ghysel: “Hierdoor kan CASH de bereikbaarheid van cash-automaten voor de consument terugbrengen op het niveau van 2019 en dit in een context van een sterke daling van het aantal cash-transacties. We zetten hiermee onze ambitie in de verf om lokaal verankerd te zijn en om consumenten voor de lange termijn toegang tot cash te garanderen. Wij komen alvast ons engagement zoals afgesproken in het protocol tussen de sector en de vorige regering volledig na.”
Dankzij de bijkomende CASH-punten verhoogt de dekkingsgraad in steden als Antwerpen, Gent, Luik, Namen, Charleroi en vooral in Brussel met 13 locaties voor het Hoofdstedelijk Gewest alleen al. Maar er is niet alleen oog voor de grote steden. Daarnaast wordt de toegankelijkheid buiten de grote steden ook nog verder verbeterd: CASH zal 14 extra gemeentes aan haar plan toevoegen en 25 bijkomende deelgemeentes. Dat CASH niet alleen focust op grote steden, blijkt bovendien ook uit het feit dat bijna de helft van alle locaties in landelijke gemeentes of deelgemeenten te
vinden is. “Op die manier zorgen we ervoor dat meer dan 95% van de consumenten binnen de 5km (rijafstand) van hun woonplaats een CASH-punt zal vinden, een engagement dat alvast wordt toegezegd tot minstens 2030,” stelt Jeroen Ghysel. Het spreekt voor zich dat de afstand tot de dichtste cash-automaat voor heel wat mensen een pak dichter zal zijn.
Binnenkort zijn er dus 1040 CASH-punten over het hele land verspreid. Een uitdagend tempo om over de komende maanden nog voldoende panden te vinden en te verbouwen. Dat is niet altijd evident. De technische vereisten zijn hoog en ook toegankelijkheid en ligging zijn belangrijk. Over het algemeen verloopt de samenwerking met lokale besturen voor het vinden van locaties bijzonder goed. “Voor 80% van de voorziene CASH-punten werd reeds een huurcontract getekend, vaak in een zeer goede samenwerking met de lokale besturen,” zegt Jeroen Ghysel daarover.
Toch zijn er uitzonderingen die een rem zetten op de vlotte uitrol van het netwerk: “Sommige gemeentebesturen zijn ervan overtuigd dat door te treuzelen met vergunningen de banken langer aanwezig zullen blijven met hun automaten. Het is bovendien soms ellenlang wachten op een vergunning. Terwijl het net door een CASH-punt te openen is, dat de duurzame verankering voor de bereikbaarheid van cash geld lokaal verzekerd wordt, » legt Jeroen Ghysel uit. Mede door de bijkomende CASH-punten op 70 locaties, de moeilijke zoektocht naar geschikte panden en de soms lange doorlooptijd om vergunningen te bekomen, schuift het voorziene einde van de uitrol van het netwerk van CASH-punten op, naar einde 2026. “We worden stilaan een vertrouwd zicht in het straatbeeld,” zegt Jeroen Ghysel. “We zijn aanwezig waar vaak cash gebruikt wordt en waar de behoefte groot is. Dat is niet noodzakelijk daar waar voorheen klassieke bankagentschappen waren. We zijn in stations aanwezig, in stadscentra en op marktpleinen van kleinere dorpen.”

Andere persberichten

CASH-punten sneller open dankzij lokale samenwerking
04/10/2024
Bij CASH geloven we in de kracht van samenwerking met lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat iedereen vlot toegang blijft houden tot cash. Twee mooie voorbeelden hiervan zijn Froidchapelle en Nieuwrode.

Opening van ons 500e CASH-punt in Lokeren!
30/09/2024
Met trots vieren we een belangrijke mijlpaal: de opening van ons 500e CASH-punt in Lokeren! Bij Batopin blijven we ons inzetten om alle burgers toegang te geven tot contant geld. Met deze 500e locatie zitten we nu halverwege onze missie om dit tegen eind 2025 te bereiken.

CASH nu ook zichtbaar vanuit de ruimte
25/09/2024
Misschien was het jou al opgevallen wanneer je in je favoriete navigatie-app een locatie zoekt, maar sinds kort vallen onze CASH-punten nog beter op vanop satellietbeelden. We zorgden namelijk dat elke CASH-punt kiosk voortaan bovenaan is uitgerust met een heel groot €-teken. Op die manier zijn deze CASH-punten nog sneller vindbaar.

Nieuwe CASH-punten tijdens de maand juli
17/07/2024
Tegen eind 2025 zullen er 970 CASH-punten te vinden zijn over heel het land met in totaal meer dan 2500 cashautomaten. Dat betekent dat er quasi elke werkdag een nieuw CASH-punt bijkomt. Ontdek hier de nieuwe CASH-punten voor de maand juli.

Helft van alle voorziene CASH-automaten al open voor publiek
19/06/2024
Vandaag opent in Bevekom een nieuw CASH-punt waar iedereen cash geld kan afhalen, ongeacht bij welke bank je klant bent. Op zich niet zo speciaal, want alleen al in 2024 openden reeds 90 nieuwe CASH-punten. Maar het nieuwe CASH-punt in Bevekom herbergt wel de 1.250e CASH-automaat van het hele CASH-netwerk. En daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt, want intussen is zo de helft van alle 2.500 voorziene CASH-automaten open voor publiek.

Van bankkantoor naar CASH-punt: hoe maak je de switch?
26/04/2024
Meer CASH-punten in het straatbeeld betekent ook dat er elders geldautomaten verdwijnen. Zo maak je makkelijk de switch.

Cash blijft courant betaalmiddel in horeca, kleinhandel en de wekelijkse markt
22/03/2024
Cash blijft courant betaalmiddel in horeca, kleinhandel en de wekelijkse markt

4 op 10 kreeg cash geld als eindejaarsgeschenk
07/03/2024
4 op 10 kreeg cash geld als eindejaarsgeschenk